Merak Edilenler
Amputasyon
Vücudun çıkıntı biçimindeki herhangi bir organının, özellikle de kol ve bacakların tamamen ya da kısmen cerrahi yöntemlerle kesilip alınması. Kol ya da bacakların biri ya da her ikisi doğuştan eksik olan kişiler için de doğuştan gelme (konjenital) ampütasyon terimi kullanılır.
Ampute
Genellikle kol veya bacak ampütasyonu geçiren insanları tanımlamak amacı ile kullanılan terim. Örneğin; Sağ diz altı ampute, Sol dirsek üstü ampute gibi.
Güdük
Ampütasyondan sonra uzuvda kalan kısım.
Protez
Eksik olan vücut uzuvlarının işlevini yerine getiren ürünlere verilen genel addır. Kol protezi, diz altı protezi, parmak protezi, diş protezi v.b
Ortez
İşlevini kısmen veya tamamen kaybetmiş uzuvların fonksiyonunu arttırmak ve daha fazla kullanılabilir hale getirmek amacıyla vücuda takılan yardımcı cihazlardır. Örneğin; Korse, Dizlik, Afo, Uzun Yürüme Cihazı, Kısa Yürüme Ortezi v.b.
Silikon Liner
Liner; kelime anlamı olarak astar, kılıf anlamına gelmektedir. Protez Ortez alanında silikon liner olarak ifade edilmesine rağmen, materyal olarak Jel, Poliüretan ve silikon hammaddeden üretilir. Bu ürünler; kullanıcıların cilt yapısı, güdüklerinin şekli, aktivite seviyesi gibi kriterler göz önünde bulundurularak seçilir. Genel amacı kullanıcıların protez kullanırken oluşan darbelerin yok edilerek protez kullanım konforunun arttırılması ve güdüğün proteze tutunmasına yardımcı olmasıdır.
Karbon
Yüksek teknoloji ürünü bir tür ipliksi maddedir. Çelikten 4.5 kat daha hafif, 3 kat daha sağlamdır. Savunma sanayi, Uçak sanayi, Otomobil endüstrisi, Gemi sanayi, İnşaat, Sağlık gibi bir çok alanda yoğun şekilde kullanılmaktadır. Protez – Ortez alanında Karbon materyalden yapılan ürünler, kullanıcıların performansını arttırmak, yapılan ürünlerin hafif olmasını sağlamak, ürün kullanım ömrünü uzatmak amacı ile kullanılmaktadır.
Protez Diz Eklemi
Anatomik diz eklemlerinin fonksiyonlarını yerine getirmek amacı ile üretilmiş Monosentrik (Tek akslı) veya Polisentrik (Çok akslı) çalışma prensibi ile çalışan yapay eklemlerdir. Çalışma prensiplerine göre bir çok çeşidi vardır. Kendi içlerinde • Mekanik eklemler • Pnömatik eklemler • Hidrolik eklemler • Mikroişlemci kontrollü eklemler • Motorlu eklemler Olarak çeşitlere ayrılırlar. Bu çeşitlemeler duruş ve salımım fazı kontrollerine göre kendi içlerinde sınıflandırılırlar.
Soket/ Şaft
Protezde kullanıcının güdüğünün içine girdiği kısımdır. Protezde en önemli bölümdür. Protez kullanacak kişilerde hangi sistem ve dizayn ile üretileceğine ilk karar verilmesi gereken parçadır. Soket sistemine karar verildikten sonra diğer kullanılacak parçalar tercih edilir.
Protez El
Anatomik el organının fonksiyonlarını yerine getirmek amacı ile üretilmiş protez parçasıdır. Çalışma prensiplerine ve kullanıcıya sağladığı fonksiyonlara göre • Kozmetik el; Estetik olarak görünümü tamamlamak amacı ile üretilen. • Mekanik el; Anatomik elin ana fonksiyonu olan tutma ve kavrama hareketlerini bandajlar yardımı ile mekanik olarak sağlayan ve estetik görünümü tamamlamak amacı ile üretilen. • Myo elektrik el; Anatomik elin ana fonksiyonu olan tutma ve kavrama hareketlerini, el içinde bulunan motorun cilde temas eden elektrodların uyarımı ile elektronik olarak hareket sağlayan ve estetik görünümü tamamlamak amacı ile üretilen. • Biyonik el; Anatomik elin ana fonksiyonu olan tutma ve kavrama hareketlerini, el içinde bulunan farklı motorların birbirine uyumunu mikro işlemci ile kontrol edebilen, cilde temas eden elektrodların uyarımı ile elektronik olarak hareket sağlayan ve estetik görünümü tamamlamak amacı ile üretilen. Protez parçalarıdır.
2 Kanal
Elektronik kol protezi uygulamalarında elin açma kapama hareketini ifade etmek amacı ile kullanılır.
4 Kanal
Elektronik kol protezi uygulamalarında elin açma kapama hareketini ve el bileğinin içe dışa dönme hareketini ifade etmek amacı ile kullanılır
6 Kanal
Elektronik kol protezi uygulamalarında elin açma kapama hareketini, el bileğinin içe dışa dönme hareketini ve dirsek ekleminin bükülme açılma hareketlerini ifade etmek amacı ile kullanılır.